Ervaringen van Ilias

Nog een maandje en dan zit het Tussenjaar van Ilias er op. Vanaf september 2018 werd hij thuis gecoacht door Xandra. 

Elke woensdagochtend zaten ze samen bij hem thuis aan de keukentafel. 

Wat vooraf ging:

In september van 2018 werd Xandra gebeld door de moeder van Ilias. Na een tussenjaar in 2017/2018 begon Ilias op 3 september vol goede moed aan een studie bedrijfskunde. Op diezelfde dag gaf hij 's avonds aan dat deze studie echt niet bij hem paste en dat hij niet verder wilde. Ook had hij geen idee wat dan wel te gaan doen. Tijdens het eerste Tussenjaar in 2017/2018 was de verveling hard toegeslagen. Een paar keer per week 's avonds werken bij een pizzeria zorgden niet voor voldoende daginvulling. Het gevolg was dat de dagen gevuld werden met slapen, op de bank hangen, gamen en wat sporten. Dit is een valkuil waar veel jongeren invallen wanneer ze kiezen voor een Tussenjaar. Even helemaal niets lijkt heel fijn na jaren van drukte op school. Maar ECHT helemaal niets is ECHT niet zo leuk!

Missie geslaagd!

De laatste maand van de coaching is ingegaan. Het doel is behaald. Ilias gaat binnenkort aan de slag bij defensie. Een baan en een opleiding waarin zijn wensen en sterke punten volop aan bod komen. Gaande weg ontdekte hij dat: mensen helpen, sporten, afwisseling en reizen de kernwoorden waren waar hij mee aan de slag wilde. Deze woorden vormden de basis van de zoektocht. Die zoektocht was niet gemakkelijk. Het gamen begon aardig op een verslaving te lijken, nare ervaringen uit het verleden bleken in de weg te staan en na maanden op de bank hangen valt het niet mee om weer een zinvolle daginvulling te creëren. Echt veranderen is moeilijk, het voelt veilig om alles bij het oude te laten. Toch is het gelukt! Vandaag stond in het teken van opruimen. Samen gingen we door alle (aan)tekeningen die we de afgelopen maanden gemaakt hadden en beleefden we het proces opnieuw. De (wan)hoop, de tranen de verkeerde paden en het weer opnieuw beginnen. Samen zijn we trots dat het gelukt is om dat diepe dal uit te klimmen. Deze laatste maand mag ik als coach gaan loslaten. Hij kan het nu zelf en gaat een prachtige toekomst tegemoet!

Interview met Ilias

Waarom riep je de hulp in van een studiekeuzecoach? Wat was jouw vraag/doel?
Ik had geen idee wat voor opleiding ik moest gaan doen. Na mijn verkeerde keuze voor bedrijfskunde was ik heel bang om nogmaals fout te kiezen. Ik mocht van mijn moeder nog een tussenjaar om het uit te zoeken maar dan alleen met een coach.
Wat heb je de afgelopen maanden geleerd?
Ik heb geleerd hoe je moet kiezen. Hoe dat proces verloopt. Ik voel me mentaal sterk. Ik ben van lui weer naar actief gegaan. Gedraag me nu zelfstandig en laat niet meer mijn moeder alles regelen. Ik heb mezelf goed leren kennen.
Is jouw doel behaald?
Ja, ik ben heel blij met mijn keuze voor defensie en heb heel veel zin om te beginnen!
Adviseer je iemand anders een studiekeuzecoach?
Ja, het helpt je echt om een toekomstbeeld te vormen. Het is wel belangrijk dat je zelf echt iets wil leren, dat je een probleem hebt dat je wilt oplossen of een vraag hebt waar je een antwoord op wil. Xandra heeft me echt geholpen om er achter te komen wat bij mij past en wat ik wil gaan doen.
Wat vond je leuk aan het afgelopen jaar?
Dat ik nu duidelijkheid heb gekregen. Het wordt steeds interessanter als je doel dichterbij komt. De tegenslagen en het terugvallen waren niet leuk. Toch wil ik ze niet bij 'niet leuk' zetten omdat het achteraf het meest leerzame was.
Wat vond je niet leuk?
Ik moest er aan wennen dat Xandra telkens alles tekent tijdens het uitleggen. In het begin vond ik dat wat kinderachtig. Uiteindelijk hielp het me wel om dingen te snappen. Ze doet bijna alles uit haar hoofd. Dat is veel fijner dan dingen uit een boek of van internet. 

Nu ik dit antwoord geef is het dus juist toch wel weer leuk :-)

Hoe nu verder?

De laatste bijeenkomsten gaan we de psychologische test van defensie goed voorbereiden. Daarna zet Ilias de volgende stap de toekomst in en kan Xandra weer beginnen aan een nieuw traject. Ilias mag altijd bellen als het nodig is. Xandra kan ook hem altijd bellen als het nodig is om zijn ervaringen te delen met andere jongeren. Zo kan hij zelf nu ook het positieve verschil maken in het leven van een ander!